Alati_kollaasi.jpg

Alati Jewelry

Tarina pikkutytöstä ja unelmasta

Pienenä lumouduin luonnosta ja leikin siellä. Minussa kukkivat lapsuusmetsien sinivuokot. Jokin minussa taisi aivan alusta saakka tietää, mitä ryhdyn tekemään. Jo silloin, kun seitsemän vanhana puhdistin parhaan ystäväni kanssa kevätmetsässä purokiviä hammasharjalla. Asettelin niitä jalokiviksi konvehtirasiaan. Myöhemmin kivet kirkastuivat safiireiksi, rubiineiksi, timanteiksi ja minusta tuli kultaseppä. Etsin asiakkaan muotokielen ja piirrän metallinkappaleesta esille korun. Sen kauniin ja herkän muodon. Isältä opin kekseliäisyyden hänen korjatessaan rikkimenneitä tavaroita. Pienestä pitäen tutkin ja puuhailin hänen kanssaan. Ehkäpä siksi työkalut ovat aina tuntuneet omaan käteen käyviltä.

Pieni kultasepänpajani, Alati Jewelry, syntyi vuonna 2007 intohimosta ja suuresta halusta tehdä ammattialani töitä kaikkine työvaiheineen aina suunnittelusta valmistamiseen. Pajani sijaitsee idyllisellä, kansallisromanttista tyylisuuntaa edustavalla Savonlinnan Wanhalla rautatieasemalla, josta sormukset lähtevät matkaan ympäri Suomen, kuten matkustajat entiseen aikaan. Vuonna 2015 perustin kahden yhtiökumppanin kanssa Wanhalle Asemalle myös yhteisen käsityömyymälän Huru Craft Shopin, jonka kautta myös muut käsityöalan yrittäjät saavat tuotteitaan esille.

Intohimoinen suhtautuminen tähän työhön luo mahdollisuuden antaa itsestään jotakin. Oman mallistoni korujen suunnittelutyössä minua kiehtoo erityisesti luonto ja sen muodot. Halu löytää jotain uutta ja tavanomaisesta poikkeavia ratkaisuja korujen muotokielessä potkaisee toisinaan pitkillekin etsintäretkille, joilla on mietiskelty mm. japanilaista estetiikkaa tai tutkittu lepän käpyjen suomuja. Uusi korumalli ei synny sormia napsauttaen vaan vaatii pitkän kypsyttelyn. Halu tehdä työtä perinteisin käsityömenetelmin on intohimoa kehittyä ja oppia mahdollisimman hyväksi alallaan perinteitä kunnioittaen. Kädenjälkeni näkyy tietynlaisena herkkyytenä korujen muotokielessä ja estetiikassa. Intohimo on luonut oman, alati tunnistettavan tyylinsä.

Inspiraatio suunnitella asiakkaalle juuri hänen näköisensä sormus tai koru ei katso aikaa, paikkaa tai mittaa työtunteja. Jokainen asiakas on yksilö, samoin kuin työn alla oleva koru. Asiakasta pitää osata kuunnella herkällä korvalla ja aistia millainen on juuri hänen tyylinsä ja mitä tällä kertaa haetaan. Intohimosta onnistua hyvin työssäni kertoo myös se, että tarpeen tullen teen luonnoksesta konkreettisen mallikappaleen, jotta nähdään millä tavalla se toimii ja käyttäytyy materiaalissa. Kun työtä tekee sydämestään ja suurella intohimolla se välittyy myös asiakkaalle. Vihkiparin kiitoskortti postilaatikossa kertoo, että jotain on tehty oikein.

www.alati.fi