Etusivu / Suomeksi / IIF Intohimo 2015-2016 / Sata tarinaa / Artesaani Anna Matinlauri

Anna Matinlauri

Annan kipinä keramiikan tekemiseen syntyi siitä, kun hän sattumalta löysi Huuto.netistä myytävän keramiikkauunin. Anna toimi tuolloin kuvataideopettajana Lakeuden kansalaisopistossa.  Halu kehittyä keramiikan opettamisessa ajoi Annan opiskelemaan keramiikkaa Tervolaan. Opiskeluaikana intohimo omaan tekemiseen kasvoi opettamisen sijaan. Anna oli juuri jättämässä lopputyötään, kun kuuli opiskelukaveriltaan suomalaisesta Kattaillen -kiertonäyttelystä, johon haettiin taiteilijoita. Anna haki viime tingassa siihen ja pääsi mukaan. Näyttelyitä oli Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Koska näyttelyiden yhteydessä oli myös myymälöitä, tuli luonnollinen tarve myös oman toiminimen perustamiselle. Näyttelyt poikivat myöhemmin myös muita tilauksia. Anna nauraakin, että hänet on melkein tultu hakemaan kotoa.  

Anna ei myönnä olevansa yrittäjähenkinen, mutta intohimo tekemiseen ajaa eteenpäin. Anna kehuu puolison omaavan rennon suhtautumisen yrittämiseen, mistä onkin iso apu ja tuki Annalle. Keramiikkataiteen saralla työllistyminen toisen yritykseen on hankalaa, joten oman yrityksen perustaminen on elinehto. 

Anna Matinlauri keramiikkaa.jpg

Annan tuotteita, käyttökeramiikkaa sekä luuposliinikoruja, on myynnissä muutamissa käsityöalan yrityksissä Oulun seudulla. Anna kertoo verkostojen kautta saavansa yhteyden uusiin jälleenmyyjiin. Suurimman osan tuotteista Anna tekee yrityksien suorista tilauksista. Laajentumispaineita olisi myös koko Suomeen, mutta käsityönä tehtävän keramiikan valmistaminen on hidasta. Anna tekeekin tuotteet ideoinnista muovausterien tekemiseen ja savimassojen valmistamisesta esineiden polttamiseen itse. Siksi jokainen esine ottaa aikaa. Anna haluaa myös korostaa, että tekee nimenomaan käyttökeramiikkaa, koska ei halua täyttää maailmaa turhilla tavaroilla.

www.annamatinlauri.fi