Navetasta nettiin: Ainutlaatuista työtä suomalaisen ruuan puolesta

- Yrittäjän taipaleemme aloitimme hypyllä tuntemattomaan. Jussin kotitilan jatkamista ei koskaan pidetty uravaihtoehtona, mutta jälkikasvun synnyttyä työskentely kotona alkoi kuulostaa hyvältä, muistelee emäntä Heini Hakkarainen. – Nopeasti kävi selväksi, että käsityksemme ruuantuotannosta ei alkuunkaan ollut pitänyt paikkaansa. Aiemmin ei edes käynyt mielessä, mitä kaikkea vaatii, että ruoka pöytäämme päätyy.

Työskentely ruuan alkutuotannon kanssa sytytti todellisen intohimon kotimaista ruokaa kohtaan. Heinille oli selvää, että hän haluaa ehdottomasti kertoa kuluttajille työstään ja näyttää maatilan todellista arkea.

- Sain alkukesästä 2010 idean Facebook-ryhmän perustamisesta ja kävinkin heti tuumasta toimeen. Kuvasin kaikki lehmämme ja aloin tehdä päivityksiä arjestamme. Tätä työtä jatkan vielä tänäkin päivänä. Olemme järjestäneet lisäksi useita tutustumispäiviä sekä ottaneet vastaan erilaisia ryhmiä tilallamme. (Talviaisten tila on tietääkseni maailman ensimmäinen some-maatila).

Syksyllä 2013 Heini luki lehdestä jutun, jossa päiviteltiin, kun lapset eivät tiedä, mistä ruoka tulee eikä maatiloille ole muka mahdollista päästä tutustumaan. Heini tiesi asian olevan toisin: monet tilat ovat valmiita kertomaan työstään. Hänelle syntyi ajatus Avoinmaaseutu.fi-sivustosta, jonka avulla kuluttajien olisi helppo löytää maatilojen moninaisia palveluita. Heini ideoi sivustolle myös verkkokaupan, joka antaa valtakunnallista näkyvyyttä tilojen ja muiden kotimaisten pienyritysten tuotteille. Kun sivusto julkaistiin toukokuun lopussa 2014, mukana oli n. 60 tilaa. - Koossa on aivan mahtava verkosto, jolta olen saanut paljon tukea tekemiseen. Ylläpidän sivustoa ja verkkokauppaa, etsin uusia tiloja ja tuotteita, päivitän somessa omia ja muidenkin tilojen kuulumisia. Kerron tapahtumista, ajankohtaisista ruuantuotannon asioista ja käyn myös itse esittelemässä toimintaamme aina, kun tilan työt sen sallivat.

Heinin usko tekemiseen ja siihen, että tällaista sivustoa todella tarvitaan, on kova. Viikoittain tulee vastaan harhaluuloja kotimaisesta ruuantuotannosta ja maatilojen arjesta. Arvostus kollegoita kohtaan on suuri. - Haluan kaikkien suomalaisten tietävän, että se työ, mitä Suomessa tehdään ruuan laadun, puhtauden ja eläinten hyvinvoinnin eteen, on ainutlaatuista!

www.avoinmaaseutu.fi
Facebook: Talviaisten tila

avoimaaseutu.jpg