Backmans Smakverk

Nya smaker – traditionella metoder

Vi på Backmans Smakverk är mathantverkare som lever och arbetar på Åland. För oss betyder mathantverk att värna om gamla, traditionella tillagningsmetoder men samtidigt använda nutida kryddor och smaksättning. Att bevara det goda från tidigare generationer men att också föra det vidare till kommande.

Vi lever i en tid där det blir allt mer viktigt att veta vad vi äter och hur vår mat kommer till. Vi kan importera kött från andra kontinenter, äta jordgubbar och sparris i december, konservera råvaror så att de håller i åratal …

Frågan vi ställer oss är dock om detta är så bra? Är det inte bättre att äta det som finns i vår närhet? Att låta jordgubbarna finnas på hyllan bara då de är som bäst?

Vi jobbar med chark. Alltid för hand, noggrant och med djup respekt för vår råvara – det allra bästa åländska köttet. Salamin stoppas manuellt och får hänga tills den når perfekt mognad. Våra lufttorkade produkter är inte injicerade med saltlake utan täcks med havssalt och får ligga tills saltet trängt in. Det tar tid men slutresultatet blir så mycket bättre.
Vår filosofi är att alltid använda oss av närproducerade råvaror i just den tid när de är som smakrikast. Vårt sortiment följer säsongerna med fokus på den allra bästa kvaliteten.

För oss är det en hederssak – dessutom blir det godast så.

www.smakverket.ax