Etusivu / Suomeksi / IIF Intohimo 2015-2016 / Sata tarinaa / Valamon Luostarin Tislaamo

Valamon Luostarin Tislaamo

Valamon Luostarin Tislaamo perustettiin vuoden 2014 heinäkuussa. Tislaamon omistaa ja toimintaa pyörittää Valamon luostari, ilomantsilainen Hermannin Viinitila sekä veljekset Arttu ja Samuli Taponen. Luostarin ja Hermannien yhteinen historia ulottuu vuoteen 1997, jolloin Valamon luostarissa aloitettiin kirkkoviinin sekä luostarin marjaviinien valmistus. Alkoholijuomien tuottaminen on aina kuulunut olennaisesti luostarilaitoksen toimintaan ja nyt Heinävedellä tapahtuva viskin tislaus istuu niin ikään hyvin luostarille, sillä ristiretkien aikaan 1000-luvulla juuri munkit toivat tislauksen taidon arabimaista Eurooppaan. Vuoteen 1504 asti luostarilaitoksella oli viskin tislaukseen lain määräämä monopoliasema koko Britteinsaarten alueella — tässä mielessä nyt on palattu toiminnan alkulähteille.

Taposten ja Hermannien yhteistyö alkoi vuoden 2011 alussa, kun Ilomantsissa sijaitsevaan Viinehtimöön alettiin pohtia uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tutustuminen sai uuden sävyn, kun intohimoisina viskiharrastajina tunnetut Taposet huomasivat Viinehtimön nurkassa hedelmäviinojen tekoa varten hankitun, jo hivenen patinoituneen kuparisen tislauspannun. Haave viskin valmistuksesta omassa tislaamossa heräsi. Tislauskokeilut aloitettiin pian pannulöydöksen jälkeen eri leikkauksin ja mäskäys­versioin. Hiljalleen tislauksesta vastaava viinitilan ”pullonhenki” Kettunen onnistui hiomaan sekä reseptiikan että alkoholin leikkauksen optimaaliseksi ja tisleen huomattiin olevan poikkeuksellisen laadukasta. Kun tisleen parametrit saatiin kohdilleen, tislauskokeiluja jatkettiin mallas- ja tynnyritestien avulla. Varastotilat löytyivät Valamon luostarin uumenista, jossa nykyään säilytetään asiakkaiden itselleen varaamia viskitynnyreitä. 

valamo-monastery-distillery-1.jpg

Ilomantsin 150-litrainen pannu kuitenkin rajoitti toimintaa ratkaisevasti ja oikeaa liiketoimintaa varten tarvittiin suurempi tislain ja riittävästi varastointitilaa. Viinitilan ja luostarin toimiva yhteistyö herätti houkuttelevan ajatuksen aidosta, suomalaisesta luostariviskistä. Luostari innostui ajatuksesta, minkä jälkeen aloitettiin huolellinen suunnittelu- ja valmistelu­prosessi. Loppuvuodesta 2014 luostarin sisälle rakennettiin täysikokoinen tislaamo, jonne hankittiin suurempi, yli tuhannen litran tislauspannu. Tämän investoinnin jälkeen tuotantomäärät monikymmenkertaistuivat. Maailmalla luostariviski on nykypäivänä harvinaisuus ja Valamon Luostarin Tislaamon huomattava koko nostaa tislaamon myös maailman mittakaavassa merkittäväksi. 

Olennaisin osa viskin valmistusta on tislatun nesteen kypsyttäminen. Lain mukaan tisleen on kypsyttävä vähintään kolme vuotta tammesta valmistetussa tynnyrissä. Valamossa kypsytykseen käytetään amerikkalaisia bourbontynnyreitä sekä luostarissa valmistettavan kirkkoviinin kypsyttämiseen käytettyjä kirkkoviinitynnyreitä. Kirkkoviini on makea tummanpunainen jälkiruokaviini, jonka makumaailman huomattiin sopivan viskin kanssa erinomaisesti yhteen. Myös mielikuvatasolla kirkkoviini ja luostariviski sointuvat varsin luontevasti yksiin. 

Valamo unnamed.jpg

Ensimmäisiä tislaamon tuotteita Alkon hyllyiltä voi odotella 2019 paikkeilla. Kaikki hyvä ottaa aikansa…